"Pentru noile state membre care nu au adoptat inca moneda unica, trecerea rapida la euro ar insemna o protectie in fata atacurilor speculative asupra monedelor lor", se arata intr-un un document de analiza a situatiei economice actuale din Uniunea Monetara (UM) si a perspectivelor adoptarii monedei unice de catre noile state membre al europarlamentarului Daniel Daianu.

Autorii argumenteaza ca, „in conditiile actualei crize, pentru noile state membre care nu au adoptat inca moneda unica, trecerea rapida la euro ar insemna o protectie in fata atacurilor speculative asupra monedelor lor; dar aceasta optiune nu prezinta numai beneficii. De exemplu, ea presupune renuntarea la politica monetara nationala, in sensul ca aceasta nu va mai putea fi folosita ca instrument de politica economica adaptat realitatilor interne, Banca Centrala Europeana (BCE) dictand politica monetara pentru toate statele membre din zona euro.”

Studiul “The Monetary Union: The Decade Ahead. The Case of Non-Member States”a fost realizat impreuna cu profesorul de economie Laurian Lungu si a fost publicat recent in seria Institutului William Davidson din cadrul Universitatii Michigan (Ann Arbor, USA).

„Unele state care sunt in zona euro au o retinere, deloc nejustificata de a primi noi membri fara ca acestia sa fie pe deplin pregatiti si ferm angajati in mentinerea disciplinei bugetare, fara ca dinamica productivitatii de ansamblu sa le permita sa aiba economii competitive. Dar conditiile Maastricht nu sunt incontestabile si, in plus, unele dintre noile state membre par mai capabile sa respecte disciplina bugetara decat, sa zicem, Italia, Portugalia, Grecia, etc. Oricum, trecerea la euro va fi o tema mare de dezbatere in Uniunea Europeana in anii ce vin”, se mai arata in studiu.

Comisia pentru Afaceri Economice si Monetare a Parlamentului European organizeaza la initiativa lui Daniel Daianu, in 17 februarie la Bruxelles, seminarul cu tema "The Financial Crisis and its Impact on the Euro Adoption". Scopul seminarului este de a dezbate principalele provocari si de a identifica posibile solutii pe care noile state membre ale Uniunii Europene le pot implementa in vederea adoptarii monedei euro, in conditiile actualei crize economice. Printre vorbitori vor fi persoane din mediul academic, precum si reprezentanti ai Bancilor Centrale din Romania si Ungaria si Ministerului de Finante din Polonia.

- Studiul poate fi gasit aici
- sau pe pagina William Davidson Institute

Daniel Daianu, europarlamentar ALDE, este membru in Comisia pentru bugete si in Comisia pentru afaceri economice si monetare a Parlamentului European.